CoManage en de GDPR/ AVG

Van bij de eerste versie van CoManage tot op vandaag hebben we privacy steeds hoog in het vaandel gedragen. De intrede van de GDPR/AVG op 25 mei 2018 vormt in dat opzicht voor ons geen extra organisatorische of programmatorische last.

Maar de nieuwe EU-wet draagt ons wél op om volledig transparant te communiceren over hoe wij omgaan met jouw privacy. Onze volledige privacy policy kan je hier lezen. In dit artikel leggen we bondig een aantal zaken uit van de GDPR-maatregelen.

Bescherming van jouw gegevens:

Bij CoManage begrijpen we maar al te goed dat niemand graag zijn gevoelige bedrijfsgegevens te koop gooit. Daarom stellen we alles in het werk om al jouw kostbare data te beveiligen. Concreet nemen we onder meer de volgende voorzorgsmaatregelen:

Voor de ontwikkeling van CoManage 2.0 hebben we bewust gekozen voor een framework dat beschikt over een resem van ingebouwde beveiligingsmaatregelen: Laravel.
Van al jouw gegevens nemen we dagelijks meermaals een backup. Mocht er ooit iets fout lopen, dan kunnen we de data snel terug beschikbaar maken. De backups zelf worden versleuteld bewaard op servers van Amazon. Deze voldoen vanzelfsprekend volledig aan de GDPR-wetgeving. Meer informatie hierover kan je hier terugvinden.
Inloggen op je account gebeurt via een beveiligde verbinding. Zo kan niemand je aanmeldgegevens onderscheppen. Net zoals voor alle digitale diensten waar je gebruik van maakt, raden we heel sterk aan om jouw inloggegevens van CoManage niet met derden te delen. Kies ook een sterk wachtwoord en verander het regelmatig. Zo help je actief mee om jouw data te beschermen.
De online betalingen voor jouw CoManage pakket verlopen volledig via een beveiligde verbinding met Stripe. Omwille van veiligheidsredenen slaan we jouw credit card gegevens nooit zelf op.

CoManage helpt jouw bedrijf tot bepaalde hoogte om te voldoen aan de GDPR

De GDPR gaat expliciet over het opslaan van persoonsgegevens in databanken. Dit laatste kan overigens een gewoon excel bestand zijn. Het is voor jou als gebruiker vooral belangrijk dat je als ondernemer zelf ook in orde bent met de GDPR. En op dat gebied zit je goed bij CoManage:

Je kan CoManage gebruiken als centrale en enige tool om al jouw klantgegevens te bewaren. Dat houdt dus in dat je verder geen andere programma's nodig hebt om jouw persoonsgegevens te beschermen.
Je hoeft niet wakker te liggen van software updates van CoManage. Als je inlogt, doe je dat steeds op de laatste veilige versie van CoManage. Je hoeft dus niets te downloaden, te installeren, of te updaten om toegang te krijgen tot jouw klantgegevens, facturatie administratie, offerte beheer of projecten.
Niet iedereen in je onderneming hoeft toegang te hebben tot alle gegevens. Je kan als beheerder zelf instellen wie van jouw team welke gegevens mag bekijken of bewerken.
Loop je ergens mee vast? Dan bepaal enkel jij of ons support team tijdelijk toegang kan krijgen tot jouw account. Dit laatste is enkel gericht op het oplossen van technische vragen / hindernissen en niet op de inhoud van de gegevens zelf, zoals bijvoorbeeld een foutief e-mailadres.
Jouw klanten krijgen via een knop op een tijdelijke offerte of factuur pagina de mogelijkheid om hun gegevens te wijzigen of te verwijderen uit CoManage. Dit is niet enkel verplicht binnen het GDPR-kader. Het zorgt er ook voor dat jij steeds over de meest actuele gegevens beschikt zonder dat je die zelf moet veranderen.

Elke bedrijf is anders, de GDPR blijft jouw verantwoordelijkheid

Ondanks onze inspanningen, blijft het jouw verantwoordelijkheid of je onderneming zelf voldoet aan de GDPR-normen. Concreet houdt dat in dat jij:

Jouw klanten op de hoogte moet brengen van de inspanningen en maatregelen die jouw onderneming neemt om te voldoen aan de GDPR-wetgeving.
Zelf verantwoordelijk bent voor de gegevens die je in CoManage bewaart. Bij elk contactpersoon kan je bijvoorbeeld zelf extra velden toevoegen. Zo zou je bijvoorbeeld het geslacht van jouw contactpersoon kunnen opslaan. Dit maakt het later altijd eenvoudiger om de juiste aanspreking te gebruiken (mevrouw / mijnheer). Maar let wel op hiermee. Net dit soort gegevens mag je niet zomaar ongevraagd / onaangekondigd meer bewaren. Opletten is dus de boodschap.

Veilig surfen op het internet? Probeer Brave browser

Brave is een gratis en open-source webbrowser ontwikkeld door Brave Software Inc. De browser blokkeert advertenties en website-trackers en zorgt zo voor een veiligere en snellere internet ervaring.

Bijgewerkt op: 30/09/2021