Digitale facturen in UBL formaat (XML)

Wat is UBL?

UBL (Universal Business Language) is de nieuwe standaard voor electronisch factureren. Een UBL bestand is een XML bestand dat opgebouwd is volgens bepaalde regels zodat iedereen die dit kan uitlezen weet welke gegevens er op de factuur staan.

Een UBL factuur wordt altijd verstuurd samen met een PDF document. De PDF kan dan bekeken worden door de klant. En de boekhoudsoftware kan den de UBL uitlezen. Zo hoef je de facturen ook niet meer over te typen in de boekhouding.

UBL en Comanage

UBL kan je op 3 manieren in Comanage vinden:

Versturen van een factuur, creditnota of herinnering

Wanneer je een factuur, creditnota of herinnering verstuurd worden er in de e-mail 2 bijlages toegevoegd. Enerzijds de PDF en anderzijds het UBL bestand in de vorm van een .xml.

Bij het exporteren van facturen als PDF

Wanneer je meerder facturen als PDF wil exporteren zal in het ZIP bestand waarin alle PDF's zich bevinden voor iedere factuur ook een UBL bestand erbij zitten.

Op de openbare factuurpagina

Op de tijdelijke factuurpagina die de klant ziet staat er een knop links van de "download PDF" knop. Hiermee kan je apart de UBL downloaden.

Wat kan ik met UBL doen?

De meeste boekhoudpakketten kunnen UBL documenten importeren. Dat wil zeggen dat je dus je facturen in de boekhouding kan stoppen zonder ze te moeten overtypen. Een besparing voor zowel u als de boekhouder.
Hieronder een lijst van boekhoudpakketten die met UBL werken:

Admisol
Adsolut
Bocount Dynamics
Briljant Account
Exact Online
Kluwer Expert M
Illico Soft
Octopus
Onea
Silvasoft
Twinfield
Venice Unit4
Vero
Winbooks
Ewings
Yuki
Zensoft

CoManage is lid van de UBL.be organisatie. Dit is een organisatie die nadenkt over de werking en het verbeteren van het electronisch uitwisselen van documenten tussen bedrijven.

Bijgewerkt op: 18/01/2024